11.7.2022

Každá éra, akokoľvek  sebaúspěšnějšia , smeruje prakticky od svojho počiatku k nevyhnutnému koncu, aby mohla uvoľniť priestor ére novej. Nie je tomu inak ani u rady parapetných kanálov PK s hĺbkou 70 mm - teda označením x70 D. Koniec tohto roku 2022 sa stane aj koncom výroby týchto obľúbených kanálov. Po dopredaji skladových zásob bude ukončená aj podpora.

Aj keď to hocikoho zamrzí, ako aj nás v KOPOSe, je čas týmto kanálom dopriať zaslúžený oddych a uvoľniť miesto pre nových a sviežich nástupcov - parapetné kanály s hĺbkou 65mm - teda označením x65 D. Tieto kanály sa postupne dostávali na trh v priebehu minulých rokov, takže je možné, že Vám už ďalej zmienené bude známe.

Konkrétne sa jedná o tieto rozmery a náhrady:

Nové parapetní kanály VS původní parapetní kanály KOPOS

Nová rada si od svojho predchodcu prevzala vlastnosti osvedčené časom – napríklad : duté steny kanála poskytujúce výbornú tuhosť pri zachovaní ľahkosti, jednotný dizajn príslušenstva a drážky pre zaklapávanie krabíc KP PK a priečok.
Vďaka všetkým Vašim ohlasom sme kanál dokázali ešte viac prispôsobiť potrebám elektroinštalatérom a montážnikom, teda:

  • Kanál má veľké kryty spojov a rohov, takže nie je nutné kanál rezať pod presným uhlom, ale je možné kanál "na tupo" doraziť k sebe a veľký kryt všetko vzhľadne prekryje. Znížili sme tým náročnosť na presnosť a tým urýchlili inštaláciu rozvodu.

Porovnání nového a původního krytu KOPOS

  • Všetky kanály novej rady používajú spoločnú naklapávaciu krabicu KP 80 PK, ktorá sa nacvakáva na miesto veka a k inštalácii prístroja už nie je potrebné  ďalšie príslušenstvo. Krabica je svojou spojovateľnosťou vhodná pre inštaláciu prístrojov do združených rámčekov. V odnímateľnej stene krabice sú otvory so zaisťujúcim mechanizmom, ktorý po zasunutí kábla bráni  jeho nechcenému vytiahnutiu. Odbudlo tým príslušenstvo potrebné k inštalácii prístroja, na ktoré už nie je potrebné myslieť pri projektovaní a následne objednávaní.

2x krabice KP 80 PK do parapetního kanálu KOPOS

  • Čistý dizajn - kanál má čistý dizajn, z ktorého nič nevystupuje a nič nie je utopené. Je tak možné vzhľadne a efektívne využiť celú prednú stenu kanála. Nový dizajn neobsahuje žiadne záhyby, v ktorých by sa mohol usadzovať prach a tým znižovať estetickú hodnotu inštalácie v priebehu času.

Plocha nových parapetních kanálů KOPOS

Dizajn taktiež nadväzuje na nový vzhľad PK 90X55 D, v ktorom sa takmer stiera rozdiel medzi vekom a kanálom.

Menšie dva kanály PK 110X65 D a PK 130X65 D sú symetrické jednokomorové kanály s vekom širokým 80 mm a sú určené pre montáž klasických prístrojov - s osovým rozstupom upevňovacích skrutiek 60 mm. Asymetrický kanál PK 170X65 D je vyrábaný dvojkomorový, pričom komory sú odlíšené použitím prístroja. Väčšiu komoru zakrýva 80 mm široké veko a taktiež umožňuje montáž klasických prístrojov do prístrojových krabíc KP 80 PK. Menšia komora je zakrytá 45mm vekom vhodným pre montáž modulárnych prístrojov 45x45 mm, prípadne 45x22,5 mm. Dierované prepážky pri výrobe zaisťujú jednoduchý priechod káblov z jednej komory do druhej.

Veríme, že si nové parapetné kanály PK obľúbite rovnako ako pôvodnú radu.

PÔVODNÁ RADA PK S HĹBKOU 70 MM BUDE UKONČENÁ  31. 12. 2022